En vacker katt förtjänar ett vackert ursprung. Birman är ofta kallad den heliga katten från Burma och sägs ha fått sitt slående utseende genom ett ingripande från en blåögd gudinna som belönade kattens kärlek och hängivenhet till sen mästare. Tassarna förblev vita som en symbol för renhet. 

Ända sedan dess har katter burit gudinnans märken och de sades att präster som dog återföddes i katternas kroppar. Hur katterna faktiskt kom till är fortfarande okänd men teorier säger att det är en blandning av en Siamese och en Angora. Den första Birman tros ha setts i sydöstra Asian.

Helig birma är en raskatt med päls. Den är himalayatecknad, det vill säga att ansiktet, öronen, svansen och benen har en mörkare färg än kroppen som ska vara svagt ljust färgad i en färg som stämmer med himalayateckningen. Maskfärgen på en ung katt visar sig som en mindre fläck på nosen och utvidgar sig med åldern.

Masktyperna benämns som enfärgad, randig och oregelbundet färgad.

Historia

I dag vet man hur birman har skapats i början av 1900-talet genom selektiv avel av siameser och colourpointperser med vita tassar. I de kullar som avlades räknades de katter med vita tassar som birmor, medan de med helt bruna tassar räknades som perser. En av de första kända birmorna som finns på bild är Poupée de Madalpour, en brunmaskad honkatt.